iPod 'lara Linux Yüklemek

Linux heryerde demek yanlış değil sanırım son zamanlarda. Çünkü ne zaman yeni bir teknoloji oyuncağı çıksa hemen ona özel bir Linux işletim sistemide peşinden geliyor. Sadece diski ve de ekranı olan herşey için Linux bulabileceğiz yakında :) Şimdi dün akşam denediğim ve başarıyla yüklediğim iPod için olan Linux dağıtımının yüklenmesinden bahsedeceğim.

iPodLinux Projesi Linux 'u iPod ortamına da taşımak için 2003 yılında başlatılan bir proje. Proje kapsamında uClinux projesinin kernelini başarıyla iPod 'a taşınmış. Apple 'ın iPod için açmadığı birçok özellik iPodLinux projesiyle kullanıcılara açılmış ve birçok da özel program yazılmış ve yazılmayada devam ediyor. Şimdi isterseniz adım adım iPod 'a nasıl Linux yükleyeceğimizi görelim.

Öncelikle bu işletim sistemini kendimin 4GB 'lık iPod a kurduğumu belirmek isterim. proje sitesinde de 1G Mini, Photo, and 4G iPod 'lara yüklenebildiğini söylüyor.

Gerekenler:
  • 4G installer

  • Eğer iPod Linux yükleyecekseniz ve tam anlamıyla son sürüm istiyorsanız buradan edinebilirsiniz. (Önerilen bu çünkü bulunan bug 'lar bu şekilde kurtulabilir ve de en son gelişmeleri bu şekilde kullanabilir hale gelebilirsiniz)


  • Çekmiş olduğunuz arşiv dosyası içinde 4 tane linux sürümü bulacaksınız. Bunlar

    -- 2005-05-27-podzilla (or nightly build)
    |__ Desteklenen ses dosyaları gerçek zamanlı olarak çalışır.
    |__ Sessiz video'lar gerçek zamanlı çalışır.

    --ipod-desktop
    |__Contrast problemi
    |__Menulerde dolaşırken klik sesleri yok.

    --mikpodzilla
    |__Ekstradan bir oyun
    |__mp3 dosyalarını çalabilir
    |__Ses modüllerini çalabilir (.mod .xm .s3m .it .mtm etc...)
    |__M4As, M4Ps, etc dosyaları için geçerli bir hareketi yok.

    --viPodzilla
    |__Daha fazla oyun ve uygulama
    |__mp3 ve m4a ses dosyalarını çalabilir.
    |____Dosya yöneticisine gidin -> hp -> iPod_Control -> Select a Folder -> mp3 seçin
    |__m4a dosyaları için geçerli ir haraketi yok.

    Benim kişisel tercihim podzilla oldu ve de şimdi adım adım podzillanın yükleme aşamasına geçelim.

    1- Öncelikle çekmiş olduğunuz arşiv dosyasını daha sonra ulaşabileceğinizi bir yere açın. (Mesela iPodLinux dizini altına açın)
    2- Arşiv dosyasını açmış olduğunuz dizin altında "iPod Linux Installer Modded" dizini bulunmalı. Bu dizini arşivi açmış olduğunuz dizinin dışına ve daha sonra ulaşabileceğiniz bir yere taşıyın.
    3- Şimdi iPod 'unuzu bilgisayarınıza bağlayın ve de "Hard Disk Usage" seçeneğini geçerli kıldığınızı ve de Bilgisayarım (My Computer) 'dan ulaşabiliyor olduğunuzdan emin olun.
    4- Arşivi açmış olduğunuz dizini ( "iPod Linux Installer Modded" dizinini dışarı çıkartmayı unutmadınız dimi? ) iPod 'unuzun ana dizinine kopyalayın.
    5- Eğer arşivin içinden çıkan podzilla dan başka bir sürüm kullanmak istiyorsanız, çekmiş olduğğunuz en son gecelik derlemeyi ismini podzilla olarak değiştirin ve gene iPod 'unuzun ana dizinine kopyalayın.
    6- Gene eğer arşivin içinden çıkan podzilla dan başka bir sürüm kullanmak istiyorsanız iPod 'unuz altına kopyaladığınız dizinin altındaki "start" isimli dosyayı iPod 'unuzun ana dizinine kopyalayınız.
    7- Şimdi bir gözden geçirme yapalım. iPod 'un ana dizininde bulunan dosyaları gözden geçirecek olursak, iPodLinux (veya siz ne isim koyduysanız) dizni, start dosyası ve de podzilla (Apple 'ın kendi dizinleri dışında olanları saydım burada) .
    8- Şimdi en başında acaba neden çıkartıyoruz diye uzun uzun düşünmüş olduğunuz "iPod Linux Installer Modded" klasörünün içine gidin ve de “ipodlinux-installer.exe” dosyasını çalıştırın. Önünüze çok çok kolaylaştırılmış bir arayüz çıkacaktır ve Linux 'u burdan yükleyebileceksiniz.
    9- “Check for Updates.” seçeneğini seçili halde ise seçili değil hale getirin. ve "Next" tuşuna basın.
    10- Şimdi ise hani işletim sisteminin asıl işletim sistemi olarak yüklenmesini istediğinizi seçin. Ben tarafından ve internette bulmuş olduğum birkaç site tarafından daha Apple firmware ini default olarak seçmeniniz öneriliyor.
    11- “Make a Backup” seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.
    12- Ekrandaki durum çubuğu dolduğunda next tuşuna basın ve de iPodLinux 'un yüklenmesine başlayın. (Bu seçenek “Make a Backup” seçeneğini seçenler için geçerli. Seçmeyenler bu şıkkı atlayabilir)
    13- İşlem bittiğinde iPod 'unuzu bilgisayardan ayırın.
    14- Apple OS 'i asıl işletim sistemi seçtiyseniz ilk olarak o açılacaktır. Apple logosunu gördükten hemen sonra "Rewind" tuşuna basılıt tutun yada "hold" tuşunu birkaç kere açıp kapatın (bu yazıyı yazarken ben bu 2.yi denemediğimi farkettim. Ama ilk seçenek çalışıyor) . Apple logosundan sonra Tux logosunuda görüceksiniz.
    15- Şimdi ekrandan akan yazılar olucak ve de tataa. Artık Linux yüklü bir iPod 'unuz var. Hepsi bu kadar. Ekranın biraz karanlık olduğunu farkediceksiniz. Işıklı biryere gidip contrast özelliğiyle oynayarak ekranı düzgün bir hale getirebilirsiniz.

    Not: Eğer iPod 'unuzda video seyretmek istiyorsanız, videoları iPod 'unuz altında geçerli bir dizine kopyalayın ve de dosya yöneticisiyle (nam-ı değer filebrowser) video dosyasını seçin. VideoPlayer yeni geliştirilen bir proje olduğu için tüm video formatlarını çalamayabilir. Video Player 'ı buradan bulabilirsiniz.

    Linux 'unuzu iPod 'unuzda güle güle kullanın :)


    randomHero tarafından 08.07.2005 tarihinde yazılmıştır.

    Labels: , ,

    1 Comments:

    Blogger Ergxx said...

    bunlar 2nd generation ipod nano içinde geçerlimi..? yani yeni nanolar için..?



    my nano :
    2gb

    12/16/2006 10:18 PM  

    Post a Comment

    Subscribe to Post Comments [Atom]

    << Home